Winnaar Rijswijk Talent Award 2018 bekend!

Zaterdag 29 september vond de finale van de Rijswijk Talent Award 2018 plaats in de vernieuwde Rijswijkse Schouwburg. Zo’n 600 mensen waren getuigen van een grote diversiteit aan talent en de uiteindelijke bekendmaking van de winnaar 2018. Na 12 spetterende acts op het podium van de Rijswijkse Schouwburg, sprak de jury haar oordeel uit: de winnaar van de Rijswijk Talent Award 2018 is de negenjarige Katja Kuipers!

Het beloofde een spannende avond te worden, want het niveau van de kandidaten was hoog. De avond werd op interactieve wijze gepresenteerd door Joey Koeijvoets en Evita de Roode. Daarbij was er een vakkundige jury met experts op het gebied van muziek, dans en theater die de finalisten beoordeelden.

Bollywood danseres Madhawie Lakhi-Bansidhar (26) mocht het spits afbijten en nam het hele publiek mee in de beleveniswereld van India. Als tweede act betraden zangduo Laetitia Uydur (12) en Lakischa Pronk (13) het podium en zongen de sterren van de hemel. Zij werden gevolgd door de tienjarige singer-songwriter Thomas van der Sleen die zijn zelfgeschreven nummer ‘Magical Sea’ op adembenemende wijze zong terwijl hij zichzelf begeleide op de piano. Na Thomas was Tara Klaassen (16) aan de beurt. Naar eigen zeggen had ze last van haar zenuwen, maar daar was niks van te merken. Tara zong vol overtuiging ‘Never Enough’ uit The Greatest Showman. Multi-talent Lavitanea Delphinanto (13) verraste het publiek met haar pianotalent, na vorig jaar met viool in de finale te staan. De pianosolo werd opgevolgd door het dansduo Merel Caminada (19) en Alexandra Barker (18) die met een combinatie van ballet een moderne dans optraden. De Rijswijkse volkszanger Hans Evenboer (22) bracht een persoonlijke ode aan zijn overleden moeder met zijn zelfgeschreven nummer ‘Lieve Mama’. De laatste act voor de pauze was de rockband The Smoking Jeans (17-18 jaar), die met een knal de eerste helft van de avond afsloten.

Na de pauze volgden nog vier finalisten. Sneak Classic (16-18 jaar) van Balletstudio Karin den Os danste een unieke combinatie tussen klassiek ballet en hiphop. Na hen volgde Cathelijne Legierse (17) en Lisanne van der Pol (15) die een wildcard ontvingen van Marloes Borsboom, wethouder cultuur. Zij speelden samen de pianoversie a quatre-mains van de 5e symfonie van Beethoven. De jongste finalist, de negenjarige Katja Kuipers, verraste het publiek met het nummer Mr. Paganini van Ella Fitzgerald. De laatste finalisten waren de RJT-Vocals, bestaande uit 25 leden tussen de 12 en 16 jaar. De groep ontving de tweede wildcard van Frits Brouwers, organisator van Rijswijks Pracht. De groep kwam vanuit alle hoeken uit de zaal en trad op met een medley van The Greatest Showman.

Tijdens het juryberaad was Roos Steenbergen te zien met het nummer ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis. De avond werd afgesloten met Marin Pols en haar band. Marin won in 2017 de Rijswijk Talent Award en timmert sindsdien behoorlijk aan de weg. De jury stond voor een lastige taak. Het niveau van de kandidaten was hoog. Om die reden besloot de jury een extra prijs t.w.v.  €250,- beschikbaar te stellen uit het talentenfonds van de schouwburg. Deze prijs werd toegekend aan Thomas van der Sleen om zijn talent verder te ontwikkelen.

De winnaar van de Rijswijk Talent Award 2018 is de negenjarige Katja Kuipers! De jury roemde het talent Van Katja om haar timing in dit moeilijke nummer, de tempowisseling en de fantastische scat solo’s. Naast de award, ontvangt zij een geldbedrag van €500 om aan haar talentontwikkeling te besteden en kan ze op diverse plekken in Rijswijk optreden.